Smakfulle og sunne oppskrifter for mennesker ønsker å leve 100 % naturlig glutenfritt

"100 % NATURLIG" er Lene Simonsens blogg om sunn mat i en frisk kropp. Denne bloggen kommer til å følge prosessen med utgivelsen av kokeboken med samme navn, og i tillegg kommer den til å inneholde nye oppskrifter og tips, og nye prosjekter og bøker. Hovedfokuset er at flest mulig oppskrifter skal være 100 % naturlig frie for gluten, og at mange også skal være helt uten sukker, melk og gjær. Dette er mat for cøliakere, allergikere og matintolerante, som ønsker å fokusere på smakfull mat og god helse. Bevisste mennesker som ønsker å holde seg borte fra enkelte matvarer og spise sunt, vil også ha nytte av boken og bloggen.

fredag 3. desember 2010

Naturlig glutenfritt, spor av gluten på grunn av forurensing, eller prosentandel gluten i glutenfrie produkter?

Det er på tide å rydde opp i noen begreper, som cøliakere eller allergikere kan bli totalt forvirret av. Jeg har fått en kommentar på bloggen, om at leverandøren TRS (som produserer kikertmelet) ikke kan garantere for at produktet er glutenfritt (takk Karianne!). Man tenker da kanskje umiddelbart, at alle cøliakere derfor må holde seg borte fra dette melet. Det som produsenten derimot sier, er at melet kan være forurenset av glutenholdige produkter under produksjonen. Selve kikertmelet er 100% naturlig fritt for gluten, men det kan likevel være spor av gluten etter andre produkter. Jeg har klippet ut et lite utdrag fra NHI, der det står litt om forurensing av gluten i mat som ellers er glutenfri (les hele artikkelen her):


"Ved produksjon av matvarer kan det forekomme at rester fra tidligere produksjon sitter igjen i produksjonsutstyret og "forurenser" matvaren. I tillegg kan det i produksjonslokalet være støv som inneholder de matvarekomponenter som gir allergi, og disse kan bli blandet inn i matvaren. Denne utilsiktede innblandingen har ingen hygienisk betydning, men er et problem for den som ikke tåler enkelte matkomponenter. Både myndigheter og produsenter arbeider med å bedre forholdene. For den som reagerer på svært små mengder, må risikoen for slik utilsiktet forurensing alltid tas i betraktning. Det er også en viss risiko for utilstrekkelig rengjøring av kokekar og "forurensing" av matvarer via kjøkkenredskaper, som sleiver og øser."

I denne informasjonen, utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, står det mye nyttig informasjon. Man må likevel alltid lese med et kritisk blikk. Det står for eksempel både at havren inneholder gluten, og at "ren" havre (uten forurensing) ikke inneholder gluten... Det står også at "varedeklarasjonen vil gi opplysning om industriproduserte matvarer inneholder glutenholdig korn eller mel." Her blir det syndet mye. Man må hele tiden holde øyne og ører åpne, dersom man er svært ømfintelig for gluten. Mange cøliakere og allergikere har opplevd å bli syke av å spise såkalt "lovlig" mat. Her spiller både mangel på kunnskap, menneskelige feil og dårlige kontroller inn.

Det er mye en skal forholde seg til når man ikke kan spise som alle andre. Selv fikk jeg påvist cøliaki 2 år gammel, og vokste opp på såkalt glutenfri mat. Da jeg måtte endre kostholdet i voksen alder, måtte jeg for første gang gå nøyere gjennom hva jeg egentlig spiste. Sjokket var da stort da jeg oppdaget at jeg under hele barndommen og ungdommen kun spiste brød basert på hvetestivelse. Som jeg før har nevnt inneholder hvetestivelse gluten (det opereres med verdier fra 0,2% til 0,4%, eller fra 200 ppm til 400 ppm). Hvetestivelsen er kun hvetemel, der glutenet er tatt bort (eller nesten tatt bort). Det vil si at cøliakere blir i hvetestivelsen, presentert for biproduktet av hvetemelet, når glutenet (proteinet som gir smak, konsistens, heveegenskaper og som fungere som bindemiddelet i baksten) er tatt bort. Er dette et bra produkt å bygge kroppen opp igjen på, etter langvarig sykdom? Diskusjonen de siste årene har vært om havre er trygt å spise for cøliakere (og spesielt for barn). Jeg mener at disusjonen snart må komme, om hvetestivelsen overhodet skal kunne brukes av cøliakere. Cøliakiforeningen (NCF) har fått mye kritikk på grunn av manglende vilje til å ta opp dette temaet. Jeg er selv med i denne foreningen, men er skuffet over at de unngår å gi viktig informasjon om dette emnet, ut til sine medlemmer. 

Det er igang et arbeid for å endre merkingen av matvarene i Norge. Nedenfor ser du utdrag fra hva som kan kalles glutenfritt etter de nye reglene (hele artikkelen kan du lese her). Etter hva jeg forstår, vil da hvetestivelsen ikke falle inn under kategorien "glutenfri".


"Fra 01.01.2012 vil følgende definisjoner bli gjeldende:

1.Produkter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfri kan merkes med ”glutenfri” og kan maksimalt inneholde 20mg gluten pr. kg (20ppm)


2.Vanlige matvarer som kan merkes glutenfrie og øvrige produkter som faller inn under særnærbegrepet kan merkes med ”glutenfri” og kan maksimalt inneholde 20mg gluten pr. kg (20ppm)


3.Produkter som er gjort glutenfri kan merkes ”svært lavt gluteninnhold” og kan maksimalt inneholde 100 mg gluten pr. kg (100ppm)


Personer som er ekstra følsomme for gluten kan reagere på ørsmå mengder, dvs langt under 20ppm. I Australia er grensen for å kunne merke varen med ”glutenfri” på 5 mg pr. kg (5ppm). Dette er det nivået man idag er i stand til å påvise med dagens måleteknologi.


Selv om mange matprodukter inneholder gluten er det ikke sikkert det er nevnt i ingredienslisten. Dette kan skyldes at gluten ikke er en direkte ingrediens, men brukt i eller i nærheten av produksjonen. For eksempel kan bruk av hvetemel på samlebånd for å forhindre at varene setter seg fast være en kilde. Siden hvetemel inneholder 12% gluten (120g gluten pr kg eller 120000ppm) skal det lite til for å kryss-kontaminere glutenfrie produkter."


Produkter som er produsert i utlandet (som vi ofte finner i innvandrerbutikker) har ofte andre retningslinjer enn oss her i Norge. De nye reglene for merking som kommer i 2012, tilstreber derimot å bli mer internasjonale. Men som dere ser, har vi i Norge hatt (og har) ganske høye verdier for det vi kan kalle "glutenfritt". Jeg spiste for eksempel alltid corn flakes (som inneholder malt) og hvetestivelse under hele oppveksten.

NCF burde fremover fokusere mer på produkter som er 100% frie for gluten fra naturens side, og heller anbefale medlemmene å kutte ned på hvetestivelsen. Arbeidet bør også rettes mer mot å minimere forurensingen av naturlig glutenfrie produkter, slik at cøliakere trygt kan spise mat som man egentlig tåler, og som er mye sunnere, bedre og ikke minst mer smakfull, enn den dårlige hvetestivelsen.

Avslutningsvis vil jeg presisere at Holmen Crisp sine ulike typer av jyttemel, produseres slik at forurensing fra andre glutenholdige matvarer ikke forekommer. Mel som blant annet kikertmel og hirsemel, kan derimot inneholde spor av gluten (selv om det ikke står oppført på pakningen). Man kan også risikere spor av gluten i melsorter, frø o.l. der samme produsent også produserer speltflak eller andre glutenholdige produkter.

Håper dere ble litt mer kloke, og ikke bare mer forvirrede, ved å lese dette innlegget! Målet mitt er å jobbe for å forbedre helsen og livskvaiteten til cøliakere og allergikere, ved å introdusere sunnere og mer smakfull mat!  

Ha en fin adventshelg alle sammen :)

8 kommentarer:

  1. Dette er noe av det jeg også brenner for! Hva pokker har hvetestivelse å gjøre i et glutenfritt kosthold?!! NAAF jobber etter samme utydelige retning som NCF og vil ikke fjerne hvetestivelsen fordi det i følge NCF (og NAAF selv) er "så få" som reagerer på hvetestivelse. Som jeg sa til den ansvarlige hos oss; Det er mange som ikkv vet de reagerer på hvetestivelse, før de fjerner den, og det er først da, for første gang i sitt liv, vil kjenne at de virkelig er friske.....Og jeg kjenner fint få som faktisk spiser produkter med hvetestivelse. Synes nivået av gluten som er lovlig er altfor høyt, og det gjør meg redd for å bli syk.

    SvarSlett
  2. Ja, Kathrine, vi kan jo lure... Hører om flere og flere cøliakere som får vite av leger og ernæringsfysiologer, at det kan ta opp til flere år før man merker bedring ved omlegging til "glutenfritt" kosthold. Man blir anbefalt å spise hvetestivelse, som faktisk kan være hovedgrunnen til at man ikke blir skikkelig frisk! Kan det være at de store produsentene av hvetestivelse (som dominerer markedet), har noe å si for hva foreningene våre engasjerer seg i? Dersom det stemmer, er det svært alvorlig...
    Lene

    SvarSlett
  3. Dette var et veldig bra innlegg,og en problemstilling som jeg brenner veldig for!!
    Jeg mener at det IKKE er glutenfritt så lenge det er spor av gluten. 20 mg gluten i et produkt inneholder fremdeles gluten, selv om det bare er litt, og kan dermed ikke kalles for glutenfritt-men et lavholdig gluten produkt!
    Jeg er en av de som sliter med å bli 100% frisk etter at jeg fikk konstatert cøliaki i 2005. Jeg har de siste 3 årene levd 100% naturlig glutenfritt..tror jeg. Etter å ha lest innlegget ditt er jeg nå usikker om det er tilfelle :/
    Har nettopp fått vite at jeg også har irritabel tarm, kan dette komme av langvarig inntak av gluten??
    Tusen takk for at du setter dette i det lyset det skulle ha vært i lenge! :)

    SvarSlett
  4. Takk for kommentaren din, Hanne-Rita!
    Det er informasjon og opplysning som kan gjøre at flere engasjerer seg i denne viktige saken.
    Når det gjelder irritabel tarm, så tror jeg det kan komme av mange ting. Jeg fikk det selv etter en langvarig infeksjon i tarmsystemet. En av mine viktigste grunner til å være så streng på kostholdet, er at jo mer man "tirrer" en allerede sliten tarm, jo større er sannsynligheten for å få unaturlige celledelinger. Da jeg som tenåring var på leir med NCF, fikk jeg vite (på et foredrag av en lege) at det er større fare for å få kreft i tarmen, dersom man stadig spiser mat med gluten. Da visste jeg ikke det jeg vet i dag om hvetestivelsen, som vi brukte i all bakingen på den samme leiren...
    Håper at vi snart klarer å få til en holdningsendring, både i de ulike foreningene (som egentlig burde kjempet vår sak!), og hos leger og ernæringsfysiologer!
    Lene

    SvarSlett
  5. Hei, veldig interessant innlegg! Hadde nettopp en ubehagelig overraskelse ved bruk at TRS-kikertmel (jeg burde kanskje ikke være overrasket, men hadde ikke tenkt igjennom at det kunne inneholde betydelige spor av gluten). Sønnen min fikk en tydelig reaksjon på dette. For øvrig en fin blogg, skal følge med framover :-)

    SvarSlett
  6. Takk for opplysende innlegg!
    Leter hele tiden etter bedre meltyper, som jeg kan tåle. Etter 1 år med cøliaki, er det fremdeles veldig vanskelig å holde maten ren. Skal teste Jyttemel. ellers har jeg kun holdt meg frisk med MixWell naturlig glutenfritt fullkornsmix. Det er nok helt på sin plass å engasjere seg i NCF, det føles som en litt for lettvint løsning å godkjenne de nivåene som kom nå i 2012.

    SvarSlett
  7. Hei og takk for nyttig deling av informasjon. Jeg sitter her med utspilt mage. Og har hatt symptomer på inntak av gluten i tre dager. (diare og vondt) Jeg er på ferie og ikke hjemme i mitt eget trygge kjøkken. Har gått og lurt på hvor jeg og hva jeg har fått i meg av gluten. Så ser jeg at det gluten-frie brødet jeg kjøpte og ba om på Godt Brød" inneholser mindre enn 100 mg gluten pr kg. Jeg var så sikker på at brødet var i orden å spise da jeg spurte etter glutenfritt. Men nå skjønner jeg jo at jeg reagerer veldig på hvetestivelsen. Skal jammen gå over til helt hvetestivelse fri mat! Har hatt cøliaki siden 1996, og er nesten aldri bra i magen. Jeg har også fått påvist Mikroskopisk colitt. Så noe av grunnen til min "dårlige" mage er nok den. Men helt klart, her ser jeg jo hvordan kroppen min ikke ville ha så stor mengde hvetestivelse. Skal nok innom denne siden mer ja! Alltid nyttig og bra med informasjon. Ha en god uke alle sammen. :) Tone

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tilbakemeldingen, Tone! Jeg tror det er altfor mange som går med ubestemmelig vondt i magen, og ikke tenker på at det kan være hvetestivelsen ... Ha en fortsatt god uke du også :) Lene

      Slett

Tusen takk for at du skriver en kommentar! Alltid kjekt å lese:)