Smakfulle og sunne oppskrifter for mennesker ønsker å leve 100 % naturlig glutenfritt

"100 % NATURLIG" er Lene Simonsens blogg om sunn mat i en frisk kropp. Denne bloggen kommer til å følge prosessen med utgivelsen av kokeboken med samme navn, og i tillegg kommer den til å inneholde nye oppskrifter og tips, og nye prosjekter og bøker. Hovedfokuset er at flest mulig oppskrifter skal være 100 % naturlig frie for gluten, og at mange også skal være helt uten sukker, melk og gjær. Dette er mat for cøliakere, allergikere og matintolerante, som ønsker å fokusere på smakfull mat og god helse. Bevisste mennesker som ønsker å holde seg borte fra enkelte matvarer og spise sunt, vil også ha nytte av boken og bloggen.

søndag 15. mai 2011

Nydelig rabarbra- og eplesyltetøy, med veldig lite sukker!



Rabarbraen er klar til bruk! I denne store matverdenen er det mye forskjellig og spennende å prøve ut. Derfor tenkte jeg, at i år skulle jeg teste ut noe helt nytt med rabarbra.


Syltetøy har aldri vært noen favoritt for meg. Ofte smaker det bare søtt og kunstig... Da jeg måtte slutte å spise sukker, var syltetøy derfor ikke noe stort tap. Likevel er det av og til godt med et litt syrlig syltetøy på brødmaten. For et par år siden, fant jeg ulike typer syltetøy i dagligvarebutikker, som kun var søtet med eple. Disse har jeg ikke sett noe til etter det. Men ideen er jo unektelig god! Bruker man søte, godt modne epler i syltetøyet, så trenger man faktisk minimalt med sukker.


Her kommer oppskriften på mitt første syltetøyprosjekt:


Rabarbra- og eplesyltetøy

300 g vasket rabarbra i biter
225 g skrelte, godt modne eple i biter (2 stk)
Saften av 1/2 sitron
70 g demerara rårørsukker
1/4 ts kanel

* Ha alt i en gryte med tykk bunn.


* Kok opp på svak varme. Rør ofte.
* La blandingen småkoke i 40 - 50 min. Rør jevnlig.
* Ha syltetøyet i varme, sterile glass (kok dem i 5 min.), og sett på lokket med en gang.

Fantastisk godt, og ganske enkelt :)

12 kommentarer:

  1. Så lurt å bruke epler! Har også sett at noen bruker dadler (de er veldig søte så man trenger ikke nødvendigvis så mye..) :)

    SvarSlett
  2. Takk for tipset, Helen! Må nok teste ut dadler neste gang, da:)

    SvarSlett
  3. Så nydelig det så ut!

    SvarSlett
  4. Syltetøyet så godt ut, og så lurt å bruke epler. Her er rabarbraen moden nå, så kanskje jeg prøver oppskriften din :)

    SvarSlett
  5. Nam - så lurt med epler ( og evt dadler )
    det hadde jeg ikke tenkt på selv :-)

    Jeg ser du skriver demera rårørsukker - er det uraffinert sukker ?

    SvarSlett
  6. Tusen takk for koselige kommentarer:)
    Villblomsten: Demerara er uraffinert rørsukker.
    Ha en kjempefin dag alle sammen!
    Lene

    SvarSlett
  7. Tror jeg må prøve denne oppskriften, i morgen den dag :-)

    SvarSlett
  8. da står det på kok, er veldig spent!

    SvarSlett
  9. Håper dere har fått et godt syltetøy, både Freja og Tøybleiemamma! Mitt er nesten spist opp(bruker det mye sammen med banan på brødet), og tror jeg må lage dobbel porsjon neste gang:)
    Lene

    SvarSlett
  10. Hei, tusen takk for at du deler oppskriften :)
    Dette var virkelig godt, og spist opp og jeg fikk brukt opp noe av rabarbraen i hagen jeg har lurt på hva jeg skulle gjøre for noe med, men om jeg lager en større porsjon senere hvordan oppbevarer jeg det da best og hvor lenge holder det seg evt?

    SvarSlett
  11. Hei Lene! Så kjekt at du likte syltetøyet:) Dette er første gang jeg lager syltetøy selv, så jeg er litt usikker på holdbarheten. Glassene blir forseglet når lokkene skrus på de er varme. Dette forbedrer holdbarheten, men jeg velger likevel å oppbevare alle glassene i kjøleskapet. Dette på grunn av at det er lite sukker (som i seg selv er konserverende), samtidig som det ikke er tilsatt annet konserveringsmiddel. Kanskje noen andre har svar på hvor lenge et slikt syltetøy kan holde seg?
    Lene

    SvarSlett

Tusen takk for at du skriver en kommentar! Alltid kjekt å lese:)