Smakfulle og sunne oppskrifter for mennesker ønsker å leve 100 % naturlig glutenfritt

"100 % NATURLIG" er Lene Simonsens blogg om sunn mat i en frisk kropp. Denne bloggen kommer til å følge prosessen med utgivelsen av kokeboken med samme navn, og i tillegg kommer den til å inneholde nye oppskrifter og tips, og nye prosjekter og bøker. Hovedfokuset er at flest mulig oppskrifter skal være 100 % naturlig frie for gluten, og at mange også skal være helt uten sukker, melk og gjær. Dette er mat for cøliakere, allergikere og matintolerante, som ønsker å fokusere på smakfull mat og god helse. Bevisste mennesker som ønsker å holde seg borte fra enkelte matvarer og spise sunt, vil også ha nytte av boken og bloggen.

tirsdag 21. desember 2010


Ønsker dere alle en fredfull og god julefeiring!

De beste ønsker sendes til hele landet!

Juleklem fra Lene




torsdag 16. desember 2010

Snaddermat til jul!

Jeg har nå fått oppskriften på de utrolig gode julekakene, som jeg fortalte om for noen dager siden. Disse småkakene er absolutt ikke helsekost, men er selvfølgelig naturlig frie for gluten.

Grethes julepletter

130 g margarin og 210 g sukker røres hvitt.
1 egg
Ca. 140 g Jytte Mix (lysebrun pakke) og Jytte Original blandet sammen (juster med mel til deigen kan settes på plate med teskje)
1 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 plate grovhakket mørk kokesjokolade


Settes med teskjeer på plate. Stekes på 180 grader i 10-12 min (midt i ovnen)


Dersom man er nøye på å spise masse grønnsaker og sunne brød resten av dagen, tror jeg ikke det gjør noe å ha en liten go'bit til ettermiddagsteen. Vel og merke dersom kroppen fungerer som den skal. Har man derimot ulike betennelser i fordøyelsessystemet, bør man holde seg helt borte fra sukker (og lyst mel) til man er kvitt betennelsen. Sukkerholdige produkter er "mat" for slemme bakterier...

Lykke til med julebaksten:)

onsdag 15. desember 2010

Nye oppskrifter og ny signering

Jeg hadde bestemt meg for å prøve å få til gode, naturlig glutenfrie lefser og flatbrød denne adventen. Både takke og kjevle er på plass. Men så viser det seg at jeg må bruke rutete kjevle! Hvordan får jeg fatt i det? Dersom noen av dere lesere vet noe, så blir jeg veldig fornøyd dersom dere informerer meg. Det blir nok derfor mest sannsynlig ikke lefser og flatbrød i heimen før etter jul, men jeg kommer ikke til å gi meg før gode oppskrifter er på plass:) Jeg har til og med lånt en del bøker på biblioteket... Det viser seg at dette ikke er vanlig baking, dette er håndverk på høyt nivå!

For dem som har interessen av det, vil jeg informere om at det blir ny signering av boken på Notabene Maxi i Sandnes, lørdag 18. desember fra kl. 12.00 til 13.00.

mandag 13. desember 2010

Bokomtalelse i Mat & Helse

Mat & Helse (nr. 12), som er i salg denne uken, inneholder en fin bokomtale av "100% naturlig". Boken har også vært omtalt i en del andre magasiner, men det er ekstra kjekt når bladet som anmelder har stor fokus på sunnhet og helse:) 

søndag 12. desember 2010

Vellykket helg!

Det var utrolig koselig i Egersund! Det kom mange folk både for å prate, prøvesmake og se i/ kjøpe boken. Jeg blir så inspirert av alle de interesserte og engasjerte menneskene jeg er så heldig å få møte på denne måten! Tusen takk til dere alle sammen:)

Da jeg kom hjem på ettermiddagen i går, fikk jeg besøk som hadde med nydelige hjemmelagede julekjeks, bakt med Jytte Original. Luksus! Kanskje jeg skal spørre om jeg kan legge oppskriften ut på bloggen? Det er jo kjekt med god, glutenfri julebakst i disse søte adventstider...

Ha en riktig fin søndagskveld, og nyt førjulstiden!

torsdag 9. desember 2010

En gledelig overraskelse:)

Frem til i dag, har jeg aldri funnet jyttemelet i andre dagligvarebutikker enn i de aller største (og dyreste). Selvfølgelig krever det da litt planlegging, når man må dra lengre enn til nærbutikken for å handle mel. Butikkene med mindre utvalg (og lavere priser) har ikke tatt inn jyttemelet, på grunn av for liten etterspørsel.

Men i dag var altså Jytte Original fint stilt opp på ny hylle i Kiwibutikken rett rundt hjørnet. Fantastisk! Jeg ble så glad, at jeg skrøt betjeningen opp i skyene! Etter å ha tenkt meg litt om, spurte jeg om det var mulig å bestille inn Jytte Teff også. En smilende ekspeditør sa at det skulle de selvfølgelig ordne! All ære til dem:)

Da er det bare for dere alle sammen å spørre om nærbutikkene deres kan bestille inn jyttemelet. Prisen er også den laveste jeg har sett; 46,- for en pakke! De aller fleste andre steder må man betale nærmere 60,-...


Heia Kiwi!



tirsdag 7. desember 2010

Julebyen Egersund!

I flere år har jeg tenkt på å besøke den mye omtalte julebyen i Egersund (www.julebyen.no). Det har tidligere bare blitt med tanken, men dette året drar jeg!

I tillegg til julehandel og førjulskos, blir det signering av "100% naturlig" på Rasmussen Libris, fra kl. 13.00 til kl. 15.00, lørdag 11. desember.  

Jeg gleder meg!


fredag 3. desember 2010

Naturlig glutenfritt, spor av gluten på grunn av forurensing, eller prosentandel gluten i glutenfrie produkter?

Det er på tide å rydde opp i noen begreper, som cøliakere eller allergikere kan bli totalt forvirret av. Jeg har fått en kommentar på bloggen, om at leverandøren TRS (som produserer kikertmelet) ikke kan garantere for at produktet er glutenfritt (takk Karianne!). Man tenker da kanskje umiddelbart, at alle cøliakere derfor må holde seg borte fra dette melet. Det som produsenten derimot sier, er at melet kan være forurenset av glutenholdige produkter under produksjonen. Selve kikertmelet er 100% naturlig fritt for gluten, men det kan likevel være spor av gluten etter andre produkter. Jeg har klippet ut et lite utdrag fra NHI, der det står litt om forurensing av gluten i mat som ellers er glutenfri (les hele artikkelen her):


"Ved produksjon av matvarer kan det forekomme at rester fra tidligere produksjon sitter igjen i produksjonsutstyret og "forurenser" matvaren. I tillegg kan det i produksjonslokalet være støv som inneholder de matvarekomponenter som gir allergi, og disse kan bli blandet inn i matvaren. Denne utilsiktede innblandingen har ingen hygienisk betydning, men er et problem for den som ikke tåler enkelte matkomponenter. Både myndigheter og produsenter arbeider med å bedre forholdene. For den som reagerer på svært små mengder, må risikoen for slik utilsiktet forurensing alltid tas i betraktning. Det er også en viss risiko for utilstrekkelig rengjøring av kokekar og "forurensing" av matvarer via kjøkkenredskaper, som sleiver og øser."

I denne informasjonen, utviklet av Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet, står det mye nyttig informasjon. Man må likevel alltid lese med et kritisk blikk. Det står for eksempel både at havren inneholder gluten, og at "ren" havre (uten forurensing) ikke inneholder gluten... Det står også at "varedeklarasjonen vil gi opplysning om industriproduserte matvarer inneholder glutenholdig korn eller mel." Her blir det syndet mye. Man må hele tiden holde øyne og ører åpne, dersom man er svært ømfintelig for gluten. Mange cøliakere og allergikere har opplevd å bli syke av å spise såkalt "lovlig" mat. Her spiller både mangel på kunnskap, menneskelige feil og dårlige kontroller inn.

Det er mye en skal forholde seg til når man ikke kan spise som alle andre. Selv fikk jeg påvist cøliaki 2 år gammel, og vokste opp på såkalt glutenfri mat. Da jeg måtte endre kostholdet i voksen alder, måtte jeg for første gang gå nøyere gjennom hva jeg egentlig spiste. Sjokket var da stort da jeg oppdaget at jeg under hele barndommen og ungdommen kun spiste brød basert på hvetestivelse. Som jeg før har nevnt inneholder hvetestivelse gluten (det opereres med verdier fra 0,2% til 0,4%, eller fra 200 ppm til 400 ppm). Hvetestivelsen er kun hvetemel, der glutenet er tatt bort (eller nesten tatt bort). Det vil si at cøliakere blir i hvetestivelsen, presentert for biproduktet av hvetemelet, når glutenet (proteinet som gir smak, konsistens, heveegenskaper og som fungere som bindemiddelet i baksten) er tatt bort. Er dette et bra produkt å bygge kroppen opp igjen på, etter langvarig sykdom? Diskusjonen de siste årene har vært om havre er trygt å spise for cøliakere (og spesielt for barn). Jeg mener at disusjonen snart må komme, om hvetestivelsen overhodet skal kunne brukes av cøliakere. Cøliakiforeningen (NCF) har fått mye kritikk på grunn av manglende vilje til å ta opp dette temaet. Jeg er selv med i denne foreningen, men er skuffet over at de unngår å gi viktig informasjon om dette emnet, ut til sine medlemmer. 

Det er igang et arbeid for å endre merkingen av matvarene i Norge. Nedenfor ser du utdrag fra hva som kan kalles glutenfritt etter de nye reglene (hele artikkelen kan du lese her). Etter hva jeg forstår, vil da hvetestivelsen ikke falle inn under kategorien "glutenfri".


"Fra 01.01.2012 vil følgende definisjoner bli gjeldende:

1.Produkter som er naturlig fri for gluten og produkter som er gjort glutenfri kan merkes med ”glutenfri” og kan maksimalt inneholde 20mg gluten pr. kg (20ppm)


2.Vanlige matvarer som kan merkes glutenfrie og øvrige produkter som faller inn under særnærbegrepet kan merkes med ”glutenfri” og kan maksimalt inneholde 20mg gluten pr. kg (20ppm)


3.Produkter som er gjort glutenfri kan merkes ”svært lavt gluteninnhold” og kan maksimalt inneholde 100 mg gluten pr. kg (100ppm)


Personer som er ekstra følsomme for gluten kan reagere på ørsmå mengder, dvs langt under 20ppm. I Australia er grensen for å kunne merke varen med ”glutenfri” på 5 mg pr. kg (5ppm). Dette er det nivået man idag er i stand til å påvise med dagens måleteknologi.


Selv om mange matprodukter inneholder gluten er det ikke sikkert det er nevnt i ingredienslisten. Dette kan skyldes at gluten ikke er en direkte ingrediens, men brukt i eller i nærheten av produksjonen. For eksempel kan bruk av hvetemel på samlebånd for å forhindre at varene setter seg fast være en kilde. Siden hvetemel inneholder 12% gluten (120g gluten pr kg eller 120000ppm) skal det lite til for å kryss-kontaminere glutenfrie produkter."


Produkter som er produsert i utlandet (som vi ofte finner i innvandrerbutikker) har ofte andre retningslinjer enn oss her i Norge. De nye reglene for merking som kommer i 2012, tilstreber derimot å bli mer internasjonale. Men som dere ser, har vi i Norge hatt (og har) ganske høye verdier for det vi kan kalle "glutenfritt". Jeg spiste for eksempel alltid corn flakes (som inneholder malt) og hvetestivelse under hele oppveksten.

NCF burde fremover fokusere mer på produkter som er 100% frie for gluten fra naturens side, og heller anbefale medlemmene å kutte ned på hvetestivelsen. Arbeidet bør også rettes mer mot å minimere forurensingen av naturlig glutenfrie produkter, slik at cøliakere trygt kan spise mat som man egentlig tåler, og som er mye sunnere, bedre og ikke minst mer smakfull, enn den dårlige hvetestivelsen.

Avslutningsvis vil jeg presisere at Holmen Crisp sine ulike typer av jyttemel, produseres slik at forurensing fra andre glutenholdige matvarer ikke forekommer. Mel som blant annet kikertmel og hirsemel, kan derimot inneholde spor av gluten (selv om det ikke står oppført på pakningen). Man kan også risikere spor av gluten i melsorter, frø o.l. der samme produsent også produserer speltflak eller andre glutenholdige produkter.

Håper dere ble litt mer kloke, og ikke bare mer forvirrede, ved å lese dette innlegget! Målet mitt er å jobbe for å forbedre helsen og livskvaiteten til cøliakere og allergikere, ved å introdusere sunnere og mer smakfull mat!  

Ha en fin adventshelg alle sammen :)

torsdag 2. desember 2010

Noe godt, og noe mindre godt...

Ikke alle nye prøveprosjekter blir vellykkede. I over en uke nå, så har en oppskrift på "pannekaker med bananer" surret rundt i hodet mitt. Jeg hadde en liten mistanke om at det kunne bli bittelitt kvalmende, men jeg kunne jo ikke dømme oppskriften før den var testet ut!
Som jeg ofte gjør når jeg prøver ut noe helt nytt, lager jeg ikke opp særlig mye første gang. Grunnoppskriften ble stor nok til å deles, derfor testet jeg samtidig ut rå grønnsaker i den ene porsjonen. Mens bananpannekakene havnet i en svært så forøyd hund (som slettes ikke syntes de var kvalmende!), så ble faktisk pannekakene med gulrot og purre ganske gode! 
Her kommer altså oppskrift på lunsjpannekaker for dem som ønsker litt variasjon til vanlig brødmat. Kikertmelet måtte selvfølgelig også med denne gangen!


Lunsjpannekaker med grønnsaker

1 dl kikertmel
1 dl Jytte Teff
1/2 ts salt
1 liten gulrot
Ca. 1/4 purreløk
3 dl vann
1/2 dl matfløte (gjerne laktoseredusert)
(eventuelt litt finhakket hvitløk)

* Bland mel og salt.
* Skrell og rasp gulroten, og finhakk purren.
* Ha eggene, vannet og fløten oppi melet, og rør til det er klumpefritt.
* Ha så i grønnsakene.
* Stek på middels sterk varme.

Man kan sikkert prøve med andre grønnsaker også!