Smakfulle og sunne oppskrifter for mennesker ønsker å leve 100 % naturlig glutenfritt

"100 % NATURLIG" er Lene Simonsens blogg om sunn mat i en frisk kropp. Denne bloggen kommer til å følge prosessen med utgivelsen av kokeboken med samme navn, og i tillegg kommer den til å inneholde nye oppskrifter og tips, og nye prosjekter og bøker. Hovedfokuset er at flest mulig oppskrifter skal være 100 % naturlig frie for gluten, og at mange også skal være helt uten sukker, melk og gjær. Dette er mat for cøliakere, allergikere og matintolerante, som ønsker å fokusere på smakfull mat og god helse. Bevisste mennesker som ønsker å holde seg borte fra enkelte matvarer og spise sunt, vil også ha nytte av boken og bloggen.

fredag 11. mars 2011

HVETEMEL i VANILJEIS!


En av de matvarene som alltid har vært sikker cøliakimat, har vært vaniljeis. Den senere tiden har det kommet så mange ulike typer is, med og uten kjeksbiter, at det har vært lurt å ta en titt på innholdsfortegnelsen på nye produkter før et eventuelt innkjøp.

For noen dager siden, leste jeg (av en eller annen merkelig grunn) tilfeldigvis gjennom innholdet på Hennig Olsens "Creme Jubileum", vanilje. Der står det at denne isen også inneholder hvetemel, slik som alle de andre jeg finner av dette merket. SÅÅÅÅÅÅ skuffende og frustrerende! Denne isen har jeg hatt som favoritt i mange år, og har derfor fått i meg små mengder med hvetemel... Det viser igjen at vi cøliakere og allergikere ikke kan være forsiktige nok!

Tror nok at jeg kommer til å ta kontakt med Hennig Olsen når jeg får litt mindre å gjøre... Hvetemelet bør absolutt fjernes fra vaniljeisen! 

10 kommentarer:

 1. Enig, den har jeg også spist! Man tar jo noen ting som en selvfølge faktisk!

  SvarSlett
 2. Så dumt! Det viser bare at vi alltid må granske innholdsfortegnelser. Noen ganger er produkter som har vært trygge før plutselig tilsatt ting vi ikke tåler.

  SvarSlett
 3. på hjemmesiden til hennig olsen står det at den er glutenfri - jeg trodde jeg kunne stole på informasjonen der - forvirret nå.

  SvarSlett
 4. er du sikker på at du har lest riktig innholdsdeklarasjon? Jeg har en boks av denne isen i fryseboksen, og på undersiden står det en samledeklarasjon for 6 forskjellige iser i creme jubileumserien. Den første (eplepai/rabarbra) inneholder hvetemel (+ to andre), mens vanilje som står nest nederst ikke nevner hvetemel.

  SvarSlett
 5. Jeg tror du tar feil ! Det står ingrediensliste på alle creme Jubileumsvariantene bakpå boksen, også dem med hvetemel, men du må lese der det står vanilje. Det kan være litt forvirrende, men jeg er ganske overbevist om at det ikke er hvetemel i denne varianten :)

  SvarSlett
 6. Hei ! Jeg har hatt litt korrespondanse med Hennig Olsen om akkurat dette. Her er svaret jeg til slutt fikk:

  Boksene til Crème jubileum som brukes er lik på alle 6 variantene kun lokket som skiller de fra hverandre. Vi kan for øvrig meddele at det i november 2009 ble gjennomført en risikovurdering av merkingen på denne type boks opp mot spesielle behov som overfølsomhet og allergi.

  Resultatet av denne risikovurderingen er at vi la på en ekstra tekst over ingrediensmerkingen - i en tekststørrelse, format og farge - som skal gjøre allergikere oppmerksomme på at de må finne merkingen til det aktuelle produktet.

  Av de 6 variantene så er det hvetemel i 3 av dem: Crème Jubileum - Eplepai/Rabarbra, Crème Jubileum - Fløtekaramell, og Crème Jubileum - Melkesjokolade / Brownies.

  SvarSlett
 7. Dette er jo helt bak mål. Jeg la faktisk merke til dette da jeg så 4-stjerners middag på tv, og innholdsfortegnelsen ble lest opp fra denne isboksen. Jeg har heller aldri tenkt over dette, og har overhodet ingen forståelse for hva i alle dager hvetemel har i is å gjøre?! Helt fullstendig malplassert spør du meg. Noen ganger blir man nesten irritert altså..
  :)

  SvarSlett
 8. Takk alle sammen! Lest nok ikke nøye nok på pakken... Heldigvis!
  Lene

  SvarSlett
 9. Hei.
  Artig å lese rundt på blogger.
  Vil bare tipse om en nyetablert nettbutikk for allergivennlige matvarer. Sjekk ut www.hassel-ryen.no eller bloggen: www.blogg.hassel-ryen.no

  SvarSlett

Tusen takk for at du skriver en kommentar! Alltid kjekt å lese:)